27 júla 2013

Bublaninové variácie . . .

Vonku 33°C, vnútri o nič lepšie !
Tak sa aspoň osviežime dobre vychladeným koláčikom.




V chladničke mi zostal nízko tučný tvaroh a bolo ho treba spotrebovať.
Chcela som aby koláčik bol svieži a nie moc sladký.
Takže poďme improvizovať.

Spodok koláčika je klasická bublanina s ríbezľami.
Receptík je rýchly a ľahký.

2 šálky polohrubej múky
1 šálka práškového cukru
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1 dcl oleja
1 šálka vlažného mlieka
ovocie podľa chuti, alebo sezóny

Tento raz som použila ríbezle.
Keďže som ho robila  do tortovej formy, je z polovičnej dávky.

Poďme na vrchnú časť.
Inšpirovala som sa tvarohovým koláčom so šumienkou.

500 g tvarohu (použila som nízko tučný krémový)
150 g práškového cukru
250 g masla
1 vanilkový cukor
Vyšľahať maslo s cukrom a potom zapracovať po lyžičkách tvaroh.
Do tortovej formy opäť polovičnú dávku.
Natrieť na vychladnutú bublaninu a  späť do chladničky.

A nakoniec želatínka (pôvodný recept na celý plech).
1l vody
120 g cukru
2 zlaté klasy
4 šumienky

Moja verzia pre tortovú formu
250 ml vody
ovocie a cukor podľa chuti
1 zlatý klas

Ovocie povariť vo vode s cukrom, pridať zlatý klas a uvariť na želatínku.
Vyliať na koláčik a dať dobre vychladiť.

V takomto teple je studený koláčik na nezaplatenie.
Vďaka ríbezliam je mierne kyselkavý a osviežujúci.

Prajem krásny tropický víkend
Blossom