24 februára 2013

Vajká . . .

Takto to začalo . . . 


. . . a takto pokračovalo.


Pomaly vajká pribúdali . . .


. . . a pribúdali.





Prajem peknú nedeľu.

Blossom

17 februára 2013

Zelenáč & slimač . . .

Aj napriek tomu, že je nedeľa, nedalo mi a spáchala som zeleného zajaca.
Farbička je dosť divoká, ale do toho zachmúreného počasia sa akosi hodí.
Mám tej vlny ešte dve klbká, tak neviem čo zeleného to bude na budúce.

Klik SEM na návod.

A keďže po dobrom obede treba aj niečo na mls, tak som vyskúšala nový recept.

CHOCO SLIMAČ


Dievčence ešte je len po 16-tej a už sa na tanieri povaľujú len dva kúsky!!!
Tým radím recept do manželom schválených a znova použiteľných.

300 g hladkej múky
20 g kvasníc
1,5 dl vlažného mlieka
50 g cukru
50 g rozpusteného masla
1 jajo
štipka soli
*  *  *
Do stredu preosiatej múky urobíme jamku, na dno dáme cukor,
zalejeme vlažným mlieko a rozdrobíme kvasnice.
Trochu poprleme aby sa vytvoril kvások  a prikryté necháme podkysnúť.
Keď je kvások hotový, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme vláčne cesto
a prikryté necháme vykysnúť.

80 g rozpusteného masla
kvalitné kakao 
trstinový cukor

Kakao a cukor od oka, ale hojnéééé.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme maslom, posypeme zmesou cukru a kakaa.
Ešte raz pokvapkáme maslom, aby sa plnka nesypala. 
Zvinieme do rolády a nakrájame asi na 2 cm slimáky.
Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme maslom.
Môžete nechať ešte raz nakysnúť, ale ja som človek netrpezlivý, tak som ich tam šupla hneď.
Neublížilo im to :o)))
Pečieme cca pri 200° C.

Dobrú chuť praje

Blossom






16 februára 2013

Pyžamový deň . . .

Dnes som si urobila jeden z mojich povestných "pyžamových dní".
Vonku je protivno, som sama doma, mám poupratované, navarené a celučičký deň
len pre seba.

Hmmmmmm, čo s tým ???

Uvarila som si kávu, vytiahla zbytky pestrých priadzí a poďho vyskúšať nové dielka.

Srdiečka od Lenky .

Motýliky od Marrietty

OPRAVA!!!!

Autorom motýľa je Karen .
Týmto sa autorke ospravedlňujem za nepravdivú informáciu.
Je mrzuté, že si niekto potrebuje privlastniť autorskú tvorbu niekoho iného.
Odkaz na ruský blog som aj s obrázkom odstránila
a nahradila odkazom na skutočnú autorku návodu.
Vrelo odporúčam nahliadnuť na jej stránky, sú veľmi inšpiratívne.


A ešte pidisrdiečka.

Srdiečka som videla niekde na nete.
Nenašla som na ne návod, tak som si ho vyrobila.

Nóóó fotky nič moc!!! Farby sú v skutočnosti jasné a svieže.
Mám problém s fotením, hlavne pri umelom svetle.
S bleskom presvetlené, bez blesku akési nedosvetlené, mdlé !
Ale Renatka na svojom blogu uverejňuje krátke príspevky o úprave fotografií,
tak sa hádam čomusi priučím.
Vrelo odporúčam.

Prajem krásny zbytok víkendu
Blossom


14 februára 2013

Vianočný darček . . .

Dostali sme od synáčika na vianoce trojdňový pobyt v Starej Lesnej. 
Termín sme si vybrali sami, tak prečo nie na Valentína ?
. . . mimochodom takto ma prekvapil môj manželík . . .


Ubytovanie veľmi príjemné, aj keď trochu nepraktické kvôli psíkovi.

Nakoľko ani ja, ani manžel nelyžujeme, tak sme si pozreli aspoň okolie.
Prikladám pár momentiek z krásneho  historického mestečka Kežmarok.

. . . hrad . . .

. . . nový evanjelický kostol . . .
. . .drevený artikulárny evanjelický kostol (UNESCO) . . .

. . . architektonicky krásne staré námestie . . .


A na záver "tiež" slovenská architektúra!!!!


TOTO stálo kúsok od penziónu, to sa nedalo prehliadnuť.
Proti gustu žiaden dišputát.

. . .

Krásneho Valentína praje . . .
Blossom



03 februára 2013

Fašiangy . . .


Január ušiel ako voda a ja som akosi nestihla niečo na blog vložiť.
Nie že  by som nič nerobila, len som trochu lajdačila.
Tak to skúsim napraviť.


 




Zima ešte nekončí, tak som začala háčkovať šálu.
Prikladám aj vzorku, možno sa bude niekomu hodiť.

Naše fašiangové pečivo, fánky.
Tento rok som ich piekla už tretí krát a budúcu sobotu ma to čaká znova.



300 g polohrubej múky
30 g cukru
2 žĺtky
50 g Hery
3 PL kyslej smotany
1 PL rumu
štipka soli

100 ml mlieka
1/2 kocky droždia

Z mlieka a droždia urobiť kvások. 
Keď je kvások hotový, zamiesiť cesto a nechať vykysnúť.
Hotové a nakrájané fánky vysmážame na horúcom tuku a obaľujeme vo vanilkovom cukre (ja zmiešam práškový s vanilkovým, je ho totiž treba trochu viac).
Ešte sa nestalo, že by sa nepodarili. A to nie som moc zručná, čo sa pečenia týka.

A na záver fotečka z našej fašiangovej pyžamovej babskej jazdy.


Ten krížik neoznačuje babu na odstrel, len moju maličkosť.

Prajem krásne fašiangové obdobie . . .

Blossom